Lieve allemaal,
Dit is mijn laatste blog vanuit Zuid Afrika. We keren deze week onverwachts een paar dagen eerder huiswaarts vanwege Evelien die graag naar haar familie terug wil omdat haar tante ernstig ziek is. We zien elkaar dus gauw weer in Nederland, ook wel weer fijn, al had de vakantie hier wat mij betreft onder andere omstandigheden nog veel langer mogen duren. Gelukkig hebben we een prachtige trip om op terug te kijken achter de rug.
Geschiedenisles
We zijn net terug bij Barry en Maureen die een Bed and Breakfast hebben in Underberg, in de zuidelijke Drakensbergen. Terug van vier dagen echt weg te zijn geweest. In Lesotho voelt het over het algemeen ‘in the middle of nowhere.’ Geen signaal op de telefoons, elektriciteitsgenerators die na tien uur ’s avonds uit gaan en mensen met totaal andere gewoonten dan die wij hebben.De Basotho, het volk van Lesotho, leeft vooral zoals ik me kon voorstellen tijdens de geschiedenislessen als herders, boeren en jagers, een primitief bestaan. En dat terwijl op sommige punten, vlakbij de grens met Zuid Afrika, het weer wel gewoon modern is. Het komt vooral door de slecht begaanbare wegen landinwaarts waardoor de Basotho zijn ‘blijven hangen’ in dit bestaan. Daarnaast willen ze ook niet anders, want op suggesties om bij Zuid Afrika te worden gevoegd, komt al jaren steevast een ‘nee’. Het is een trots volk dat vasthoudt aan hun eigen tradities en cultuur, erg bewonderenswaardig. En erg inspiratievol ook. Ik ben begonnen aan een reportage over Lesotho en ga proberen dat in Nederland ergens in te krijgen. En anders verschijnt het te zijner tijd wel op mijn blog; ik geef jullie nu alvast een beetje een indruk.
Basotho
We zijn donderdagochtend opgehaald door onze gids bij Barry en Maureen in Underberg. Hier hebben we woensdag alvast wat van de Drakensbergen kunnen zien tijdens een hike van een goed uur langs een riviertje in een dal. Het is onwijs groen en de lucht is hier zo fris, heerlijk.De route naar de grens van Lesotho, door de Sani Pass is waanzinnig! Je kunt dit echt niet rijden in een gewone auto, onze gids Busami had het al zwaar in onze hele stoere 4x4. Slingerend kwamen we uiteindelijk bovenaan op de Sani Top waar we gisteravond de nacht hebben doorgebracht op de terugweg.
Nu begon hier de trip pas echt. De weg bleef namelijk nog een heel eind slecht, maar nu werden we omringd door de toppen van de bergen die we op de heenweg steeds in de verte zagen. En op die toppen ligt soms een dorpje van rondavels, ronde hutjes van leem met rieten daken en soms loopt er een herder met anglicaanse geiten (van die hele harige, van welke de wol wordt gebruikt om prachtige, maar kriebelige dekens te maken), schapen of koeien en vaker is er helemaal niets dan helling en adembenemende uitzichten.
De traditionele Basotho zien er in eerste instantie een beetje angstaanjagend uit; een deken om zich heen gebonden, bivakmutsen op en een wandelstok in de hand. De mensen vinden het hier in de bergen namelijk daadwerkelijk koud, terwijl wij de temperatuur van 20-25 graden op onze door de zon verwarmde huidjes wel even prima vinden. Maar ook hier werkt het credo wave and smile en worden we over het algemeen nieuwsgierig, maar vriendelijk begroet en bekeken.
Botsing
Onze gids Busami is een 26-jarige Zulu die vlakbij de grens geboren is en veel weet van de cultuur van de Basotho en het land. Hij vertelt dan ook een heleboel en vindt het maar wat leuk als we wat aan hem vragen.
De verschillen tussen zijn cultuur en de onze leveren soms hilarische misverstanden op. Zo is het voor Zulu de gewoonte om voorop te lopen ten opzichte van de vrouwen, dit traditioneel om hen te beschermen tegen gevaar. Ook nu dat gevaar er niet zozeer meer is, stapt hij als eerste ergens naar binnen. De deur openhouden, ho maar, dus dat botste zo nu en dan nogal eens letterlijk in de deuropening.
Ondanks het feit dat Busami hier al regelmatig is geweest, is hij de bumpy dirtroad na een paar uur ook wel zat. Prettig dan ook als we na een rit van toch wel een uur of vier, vijf weer wat asfalt (weliswaar met behoorlijke gaten, zogenaamde ‘potholes’ erin) tegenkomen. De eerste nacht slapen we in de Oxbow Lodge, een mooie plek die enigszins Oostenrijks aandoet; ’s winters is dit een skiresort en de kachel wordt nu al omhoog gedraaid om de gasten een warm onderkomen te bieden. Wij zetten ’m maar uit en ik slaap voor het eerst in de afgelopen weken onder lekker dikke dekens.
KeuzeDe tweede dag ging naar de Katse Dam, een grote stuwdam in een rivier die wel eens voller heeft gestaan. Dit water wordt aan Zuid Afrika geleverd en de mensen hier voorzien problemen als het niet weer eens goed en langdurig gaat regenen zoals het tot in 2009 gewoon was.
Onderweg naar de Katse Dam komen we dichter langs de noordelijke grens van Lesotho met Zuid Afrika en dat is te zien. De mensen lopen hier meer in ’gewone’ kleding, zijn wat minder onder de indruk van ons voorkomen en er zijn gewoon winkels, zelfs een Pep Store (een beetje Zeeman-achtige winkel die overal in Zuid Afrika vestigingen heeft).
We picknicken op een plek met uitzicht op de rivier die uit komt bij de stuwdam. Voor elke dag heeft Busami lunchpakketjes mee voor ons, de trip is echt onwijs goed geregeld. Ook de lodges zien er piekfijn uit en het eten is goed. Best bijzonder als je bedenkt dat de meeste producten van over de grens gehaald moeten worden. Onze verblijven staat in zo’n contrast met wat we overdag tegenkomen. Maar het is goed om te weten dat het vooral een keuze is van deze mensen om zo te leven en ze bovendien niet anders gewend zijn. Het geeft het idee dat de armoede die we in Zuid Afrika hebben gezien schrijnender is dan wat we hier zien.
Katse Dam
We krijgen een rondleiding door de Katse Dam. Het schijnt de op één na grootste dam ter wereld te zijn en het is dan ook een indrukwekkend gevaarte midden in de rivier. Nederlandse engineers hebben eind jaren ’90 mee helpen bouwen vanwege hun expertise in waterwerken. Als de rit verder gaat, krijg ik de indruk dat ze wel eens opnieuw een kijkje mogen komen nemen… Het schaarse water dat we in de verdere rivier zien, is vanwege de lage waterstand in de loop van de afgelopen jaren de andere en dus verkeerde kant op gaan stromen. Ook regent het kennelijk op de verkeerde plaatsen wel, want na een hele rit, wordt het opeens bewolkter en bewolkter en trekt een dichte mist over de bergen. Wij moeten nog een uurtje rijden over weer een lekker, hobbelende weg (sportbeha’s, topuitvinding) met nu diepe plassen van een stortbui die hier vandaag is neergevallen.
Bovenop de Sani Pass hebben we gisteravond overnacht. Vanmorgen was de diesel van onze buren bevroren dus je kunt bedenken hoe koud het was. Omdat de elektriciteit niet werkte, hebben we nog even lekker knus bij het licht van een olielampje en haardvuur zitten kletsen. Over wat we thuis allemaal weer voor plannen hebben en dat soort serieus geneuzel… Eén ding is zeker; ik heb mijn ‘hutje op de hei’ gevonden. Je moet naar Lesotho als je écht even niets aan je hoofd wil hebben! Geen herrie, geen stank, geen bereik. En weet je, dat beviel me eigenlijk (onverwachts) prima.
Ik ben bang dat ik jullie meer foto’s schuldig moet blijven, want de internetverbinding is niet zo best. We gaan hier nog een dag Drakensbergen tegemoet. Zonet nog een beetje rond gereden en de omgeving bekeken. Dikke wolken kwamen vanaf de bergen bij Sani naar beneden zetten en het is nu noodweer. Zware onweer en zelfs hagelstenen! Onderweg sloeg de bliksem pal naast de weg waar wij reden in een boom. Natuurgeweld, echt waanzinnig!
Dinsdag rijden we naar Durban waar we bij de zus van Daphne terecht kunnen voor ons laatste nachtje. Ik hoop de meeste van jullie van het weekend dus weer te zien! Dan praten we verder.
Liefs,
Nadine